середу, 13 січня 2021 р.

Т У Р И З М ( СПОРТИВНЕ ОРІЄНТУВАННЯ) 5--11КЛАСИ

  Варіативний модуль ТУРИЗМ (СПОРТИВНЕ ОРІЄНТУВАННЯ)

                                          на групу  уроків ДЛЯ УЧНІВ  5-11 класі

                                               З 13.01.2021 ПО 22.01.2021 Н/Р



КОМПЛЕКС ЗРВ ВПРАВ НА КОЖНИЙ ДЕНЬ

                                   для 10-11 класу

 дивись ТУТ https://youtu.be/Dr5jWhUacGw  - Хлопці

дивись ТУТ https://youtu.be/LF1hsGsYYH4  - Дівчата

                    для 5-9 класів

  дивись ТУТ https://youtu.be/5eie_sJTZ1Y

ОРІЄНТУВАННЯ НА МІСЦЕВОСТІ

 

Учень має:

  • знати визначення понять «азимут», «абсолютна висота», «компас»;
  • називати елементи плану і карти, обєкти місцевості за планом і картою;
  • виділяти відмінності зображення місцевості на малюнку;
  • користуватися легендою карти;
  • вимірювати відстані на карті та плані;
  • визначати абсолютну і відносну висоту;
  • орієнтуватися на місцевості за планом.

 

Ви вже знаєте, що орієнтуватися означає визначати на місцевості своє положення щодо сторін горизонту, навколишніх предметів. Вам також відо­мо, що основних сторін горизонту чотири - північ (Пн.), південь (Пд.), захід (Зх.), схід (Сх.). Крім них, є проміжні сто­рони горизонту. Наприклад, між північчю і сходом - північний схід (Пн. Сх.); між півднем і заходом - південний захід (Пд. Зх.) та ін.(мал. 1).

Мал. 1. Сторони горизонту

Уміння орієнтуватися на місцевості є дуже важливим у житті людини. Відомі випадки, коли через втрату орієнтиру гинули цілі експедиції. І навпаки, вміння знайти орієнтири на місцевості допомагало людям вижити.

На місцевості можна орієнтува­тися різними способами: за місцевими ознака­ми, Сонцем, зорями. Для всіх способів спільним є те, що спочатку визначають, де північ.

На сторони горизонту вказують місцеві ознаки. Так, з північної сторони кора дерев і великі камені покриті мохом. З південної сто­рони крона дерев густіша, ніж \ північної. На південь від найближчою дерева розміщуються мурашники.

В ясну погоду можна орієнтуватися за Сонцем. Опівдні, о 12 год, Сонце перебуває в зеніті. Тому тінь від предметів буде спрямова­на на північ. Лінію тіні північ — південь нази­вають полуденною лінією (мал. 2, а).

Уночі, коли не видно місцевих ознак і немає Сонця, можна орієнтуватися за зорями. Дія цього потрібно знайти на нічному небі Полярну зорю.

Вона вказує напрямок на північ. Щоб не помилитися, спочатку знаходять сім зірок сузір'я Великого Возу (Великої Ведмедиці), яке нагадує ківш і довгою ручкою (мал. 2, б).

Мал. 2. Визначення сторін горизонту

Потім подумки з'єднують прямою лінією дві зорі, що знаходяться на краю ковша. Після цього продовжують лінією до крайньої зорі на «ручці» сузір’я Ведмедиця. Ця крайня яскрава зоря і є Полярною.

Знаючи хоч одну сторону горизонту, легко визначити всі інші. Щоб за напрямком, наприклад, на північ визначити інші сторони, потрібно стати обличчям на північ і розвести руки в сторони. По праву руку буде схід, по ліку - захід, а позаду - південь.

Найточніше сторони горизонту можна визначити приладами, зокрема за компасом. Намагнічена стрілка компаса завжди темним кінцем спрямована на північ. Для визначення сторін горизонту компас кладуть на горизонтальну поверхню (або долоню). Потім його повертають так, і позначка Пн. на шкалі компаса збіглася із темним кінцем стрілки. Це означає, що ви зорієнтували компас. Тоді позначки на циферблаті компаса вказуватимуть на напрям сторін горизонту.

Щоб не заблукати в незнайомій місцевості під час прогулянки в лісі, походу по гриби, туристичного походу, потрібно з'ясувати за компасом, в якому напрямку ви вирушили. Лише в такому разі ви зможете встановити, в якому напрямку потрібно повертатися. Якщо, наприклад, ви вирушили на південний схід, то повертатися слід на північний захід.

Часто напрямки на потрібний предмет не збігаються ні з основними, ні з проміжними сторонами горизонту. Тоді точний напрямок можна встановити за шкалою компаса, обчисливши азимут.

 

 

Азимут - це кут між напрямком на північ і напрямком на якийсь предмет на місцевості. Відлік азимута починають від напрямку на північ праворуч, за годинниковою стрілкою (мал. 3). Оскільки, окружність циферблата компаса, як і всяке коло, мас 360°, то величина азимута виражається в градусах від 0 до 3600Наприклад, якщо предмет міститься точно на сході, то його азимут дорівнює 900, якщо на півдні - 1800, на заході - 2700, на півночі — 0 або 3600.

Мал. 3. Відлік азимута за компасом

 

Для визначення азимута компас повертають так, щоб поділка 0 збіглася з темним кінцем стрілки. Потім на скло кладуть тоненьку паличку так, щоб вона кінцем вказувала на предмет (мал. 4). У тому місці, де паличка кінцем, спрямованим па предмет, перетинає шкалу, визначають величину азимута.

Мал. 4. Знаходження азимута за напрямком на предмет

Уявіть, що нам потрібно пройти за азимутом 500 300 кроків, а потім за азимутом 130400 кроків і там зустрі­тися з товаришами. Порядок дій має бути таким: станьте на тому місці, звідки починаєть­ся рух. Зорієнтуйте компас за сторонами гори­зонту. Знайдіть на циферблаті компаса 500, що означає величину азимута, за яким вам потріб­но пройти першу відстань. Покладіть на скло компаса тоненьку паличку так, щоб вона зєднала центр стрілки з цим числом. Паличка вкаже напрямок руху (мал. 5).

Мал. 5. Напрямки руху за азимутом

Якщо напрямок палички збігається з яким-небудь видимим предметом на місцевості, на­приклад, високим деревом, то компас можна сховати і рухатися в напрямку цього дерева, відраховуючи дорогою потрібну кількість кроків.

Якщо такого предмета немає або ви йдете лісом, то потрібно тримати ком­пас перед собою так, щоб його нульова по­ділка збігалася з темним кінцем стрілки, і йти в заданому напрямку. Пройшовши першу відстань (300 кроків), визначають новий ази­мут і продовжують рух.

Знаючи азимут свого шляху, можна руха­тися вночі, у туманну погоду, у хуртовину чи в густому лісі.

 

Щоб за азимутом знайти об'єкт, потрібно правильно виміряти відстань на місцевості. Невеликі відстані між близько роз­міщеними об'єктами вимірюють рулеткою або метром. Так можна виміряти довжину і ширину вашого класу.

Відстань між двома об'єктами, що розміщені далеко один від одного, точніше вимірювати кроками. Для цього потрібно знати середню довжину свого  кроку. Щоб її визначити, відміряють на місцевості рулеткою відстань, на­приклад 50 метрів. Потім звичайним кроком пройти цю відстань, відраховуючи кроки. Припустимо, що 50 м ви пройшли, зробивши 80 кроків. Отже, середня довжина нашого кроку дорівнює приблизно 62 см (50 м переводимо в сантиметри; 5 000см : 80 = 62 см).

Приблизно відстань можна визначити за часом, затраченим на ходьбу. Так. якщо 1 км ви проходите за 15 хвилин, то за годину пройдете близько 4 км.

 

 

Завдання для самоперевірки

1.                  Яку сторону горизонту за міжнародною назвою позначають 0 (ост.)?
а) Захід;
б) Схід;
в) Північ.
2. Орієнтиром уночі є?
а) Сонце;
б) Полярна зірка;
в) Місяць
3. Азимут –це …
а) Кут між напрямком на північ і напрямком на предмет місцевості;
б) Кут між напрямком на південь і напрямком на предмет місцевості.
4. Магнітна стрілка темним кінцем завжди спрямована на…
а) Схід;
б) Північ;
в) Південь.
5. На яку сторону горизонту вказують більш густіша крона дерев і розміщення мурашника?
а) Захід;
б) Північ;
в) Південь.

Дистанційне навчання  "Спортивне орієнтування".

Дивись ТУТ:

https://sites.google.com/view/dnectks/%D0%BF%D1%96%D1%88%D0%BE%D1%85%D1%96%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BC

Бажаю успіхів.
Всі питання по варіативному модулю по телефону :
               067 877 33 24 
Вайбер   067 877 33 24 
елекртонна пошта 380678773324@ukr.net 

Немає коментарів:

Дописати коментар