вівторок, 8 грудня 2020 р.

Т У Р И З М 5--11 КЛАСИ

 

                                       Варіативний модуль ТУРИЗМ  

                                         5-11 класів


3 01.12.2020 по 24.12.2020 н/року

                                   Що таке туризм

                                                Дивись ТУТ:  https://youtu.be/GlpuqBP7zCM

                                 

 Модуль ТУРИЗМ  

                   розрахований НА ГРУПУ УРОКІВ  

                      З  01.122020 по 24.12.2020 н/року

Інструктаж з безпеки життєдіяльності під час уроків варіативного модуля ТУРИЗМ

КОМПЛЕКС ВПРАВ НА 

КОЖНИЙ ДЕНЬ

                                   для 10-11 класу

 дивись ТУТ https://youtu.be/Dr5jWhUacGw  - Хлопці

дивись ТУТ https://youtu.be/LF1hsGsYYH4  - Дівчата

                                       для 5-9 класів

  дивись ТУТ https://youtu.be/5eie_sJTZ1Y

Визначення сторін горизонту

за Сонцем і годинником

     Знаючи, що Сонце здійснює по небосхилу свій видимий шлях зі сходу на захід за ходом годинникової стрілки зі швидкістю 15° за годину, можна визначити сторони горизонту за Сонцем і годинником у будь-який час дня. Для визначення сторін горизонту за Сонцем і годинником використовують декілька способів.

    Перший спосіб. На аркуші паперу замальовують коло і ділять на 24 частини. Рисочку зверху позначають цифрою 14, знизу – 2, праворуч – 20, ліворуч – 8, а відносно цих цифр підписують інші цифри циферблату (від 1 до 24), в результаті чого ми отримаємо астрономічний циферблат для визначення сторін горизонту влітку (для визначення сторін горизонту взимку циферблат необхідно підписати – 13, 1, 19 і 7 відповідно).

     У напрямку від центра кола вверх до цифри 14 (взимку – 13) наносять стрілку і підписують „Південь”. Другу стрілку накреслюють у напрямку на час спостереження і направляють на Сонце. При такому положенні стрілки на Сонце попередньо нанесена стрілка на „Південь” вкаже відповідний напрямок. На малюнку показано визначення сторін горизонту за сонячним компасом(влітку) о 10:00. Такий компас використовують і вночі, коли видно повний Місяць і вважають, що це не Місяць, а Сонце і наводять відповідну цифру циферблату денного часу, тобто о 23:00 – 11:00.

         Другий спосіб. Годинну стрілку циферблату годинника наводять на Сонце, а потім її спрямовують у цьому напрямку на віддалений орієнтир (положення хвилинної стрілки при цьому не враховується). Кут між годинною стрілкою та напрямком на цифру 2 (взимку – на цифру 1) на циферблаті годинника ділять навпіл – це і буде напрямок на південь.

      До півдня ділять навпіл ту дугу (кут), яку годинна стрілка має пройти до  14 (13) години (малюнок -А), а після півдня – ту дугу (кут), яку вона пройшла після  14 (13) години (малюнок - Б).

Визначення сторін горизонту за Сонцем і годинником: 

а) до полудня;           б) після полудня

     За відсутності годинника з циферблатом, його замальовують на папері (відповідно до циферблату годинника) і напрямок годинної стрілки на момент визначення.

ВІДЕО ТУТhttps://youtu.be/orRJA2oWZQ8

Немає коментарів:

Дописати коментар